Zupa z czerwonej soczewicy

visibility22 Wyświetlenia comment0 komentarze person Zamieszczone przez: Urszula Półkośnik list w: Zupa

ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY

Aromatyczna, dobrze doprawiona, pełna warzyw. Proponuje ugotować duży gar, bo po kilku dniach, gdy smaki się przegryzają smakuje jeszcze lepiej.

Czas przygotowania: 45min

 

SKŁADNIKI: (na garnek ok 2-3l)

  • 70g czerwonej soczewicy
  • 1 marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • 1 litr bulionu
  • 1 łyżka mieszanki przypraw Syty Karczek Szczepana
  • 5 łyżeczek mieszanki przypraw Dorodne Mango Curry
  • puszka krojonych pomidorów
  • 3 łyżki śmietanki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego

 

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę kroimy w kostkę, seler naciowy w drobne plasterki, marchewkę tarkujemy na dużych oczkach, a czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie warzywa podsmażamy w garnku przez 2min, po czym dodajemy soczewicę i mieszamy. Zalewamy bulionem, dodajemy mieszanki przypraw i sól, zagotowujemy i gotujemy na średnim ogniu przez 20min. Dodajemy puszkę pomidorów, śmietankę, sos sojowy i ocet i gotujemy jeszcze 10min. 

.

.

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed publikacją
Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień