Zupa z czerwonej soczewicy
ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY
Aromatyczna, dobrze doprawiona, pełna warzyw. Proponuje ugotować duży gar, bo po kilku dniach, gdy smaki się przegryzają smakuje jeszcze lepiej.
Czas przygotowania: 45min
SKŁADNIKI: (na garnek ok 2-3l)
- 70g czerwonej soczewicy
- 1 marchewka
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli
- 1 litr bulionu
- 1 łyżka mieszanki przypraw Syty Karczek Szczepana
- 5 łyżeczek mieszanki przypraw Dorodne Mango Curry
- puszka krojonych pomidorów
- 3 łyżki śmietanki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę kroimy w kostkę, seler naciowy w drobne plasterki, marchewkę tarkujemy na dużych oczkach, a czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie warzywa podsmażamy w garnku przez 2min, po czym dodajemy soczewicę i mieszamy. Zalewamy bulionem, dodajemy mieszanki przypraw i sól, zagotowujemy i gotujemy na średnim ogniu przez 20min. Dodajemy puszkę pomidorów, śmietankę, sos sojowy i ocet i gotujemy jeszcze 10min.
.
Zostaw komentarz